На 10 април 1979 година в 20:34 ч. московско време в

...
На 10 април 1979 година в 20:34 ч. московско време в
Коментари Харесай

На този ден: Първият български космонавт излита в космоса

На 10 април 1979 година в 20:34 ч. московско време в Космоса и изстрелян галактическият транспортен съд Съюз-33, в който лети първият български космонавт Георги Иванов. Командир на полета е Николай Рукавишников, а главната цел е съединяване със станцията „ Салют-6 “, където се намират Владимир Ляхов и Валерий Рюмин. След това се планува осъществяването на 28 научни опита, включващи основаните за задачата напълно български системи и принадлежности „ Спектър 15 “, „ Средец “ и „ Пирин “. Съгласно проекта, екипажът следва да смени своята капсула с прикачената към станцията капсула от „ Съюз-32 “ и да се приземи с нея.

Заради зародила повреда скачването е анулирано а " Съюз-33 " се връща на земята. Научните опити, които не съумяват да бъдат осъществени от екипажа, след това са сполучливо извършени на станцията от космонавтите Ляхов и Рюмин. Резултатите са предадени на експертите от Българската академия на науките.

Първият български космонавт Георги Иванов получава по-късно звание Герой на Народна република България и медал „ Георги Димитров “, звание Герой на Съветския съюз и медал „ Ленин “. Награден е и с медал " Стара Планина “. Получава и званието Почетен жител на Ловеч „ За полета с галактическия транспортен съд „ Съюз 33 “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР